UMUT DÜNYALARIMIZ

Umut, insanlara özgü ve yarınlardan beklentilerimiz demektir. Umut insanların hep aklında olan ve sürekli akıllarında güncelleştirdikleri, günün ve olayların şekline göre kafalarında şekillendirdikleri duygu ve düşünceleridir.

Dünyada yaşayan insanların umut dünyaları ile ilgili bir araştırma yapan Win/Gallup İnternational ve ülkemizdeki partneri Barem Araştırma Şirketi ile birlikte elde etmiş olduğu sonuçlara göre dünya nüfusunun %54'ü kendileri açısından yeni başlamış olduğumuz 2016 yılını 2015 yılına göre daha iyi olmasını beklemektedir. 2016 yılından en umutlu ülkeler bir Güney Asya ülkesi olan Bangladeş %81, bir Afrika ülkesi olan Nijerya %78 ve Çin %76 ile ilk sıralarda yer almaktadır. Önümüzdeki yıllardan en az umutlu olan ülkeler ise Avrupa'dan; İtalya %15, Bosna Hersek ve Bulgaristan %19 ile son sırada yer almaktadır.

Yukarıda detaylarını yazmış olduğum araştırma şirketinin yaptığı araştırma sonucunda Türkiye %44 umutlu oran ile araştırma yapılan 68 ülke içinde 23. sırada yer almaktadır. Yine bu araştırma sonucuna göre bu oran üniversite mezunları içinde umutsuzların oran %39 yükseldiği görülmektedir.

Geniş kapsamlı olarak yapılan bu araştırma sonuç ve verilerine dayanarak şunu söyleyebiliriz ülkemizdeki insanların çoğunluğu umutlarını kaybetmiş veya kaybetmek üzere olduğu görülmektedir. Ayrıca çoğunluğun ülkemizde bir mutluluk veya bir refah beklentisi de yoktur.

Umutlanmak ve umut vermek kavramları ayrı olarak düşünülse de aslında özünde aynı kavramlardır. Umut etmek umut edilmek güzel kavramlardır, ama bu eylemleri gerçekleştirir iken, aşırılığın her olay ve düşüncede kötü sonuçlar getireceği gibi bu olayda da aşırıya gitmemeliyiz.

Umut farklı yönlerden farklı kullanımlara sahip olabilir. Örneğin bazı dinlerde umut bir erdemdir ve tersi yani umutsuzluk yaratana karşı bir isyan olarak tanımlanabilir.

Her insanın bir umut dünyası vardır. Kimi insanın umut dünyasında iyi bir eğitim, kimi insanın sağlıklı bir yaşam, kimi insanın mutlu bir aile, kimi insanın zengin olmak ve daha bunu gibi nice umutları vardır kendi umut dünyasını dolduran.

Umut etmek güzel bir duygudur insanoğlu için. Çünkü yaşadığını ve yaşayacağı ileriki günlerde güzel olayların olacağını düşünmek insanlara mutluluk ve iç huzur verir.

Bazen umut etmek ve umutlanmak insanlara güzel duygular yaşattığı gibi karşısındaki insanlara da bu duyguları yaşatabilir. Karşısında hasta, fakir veya kötülük gören biri ise onlara kendi umutlarını aktararak onlara da içinde bulundukları çıkmazlarda veya zorluklarda yollarına bir ışık tutar gibi yol gösterici olabilir.

Umutlarımız ile kendimize kendi iç dünyamız olan umut dünyamızı kendimiz yaratır ve onu sürekli güncel tutarak umut dünyamızın kendi etrafımızda sürekli dönmesini sağlarız.Bu kendimize olan güven ve zorluklar ile baş etmemizi sağlayan duygularımız harekete geçirir.Kendi umut dünyamızdan aldığımız güç ile de işlerimize daha çok sarılır, okulumuzda daha başarılı olur yada hasta isek vücut sağlığımıza daha iyi bakarak yarınlarımızda bize umut olan düşüncelerimize ulaşmaya çalışırız.

Kendi düşüncelerinde umut dünyası olamayan bir insanın yaşamı nasıl olur sizce? Elbette ki çok zor ve yaşanmaz bir hayat olur kendisi için yaşamakta olduğu bu hayat ve bulunduğu ortam onun için.

Hayatın tüm zorluklarını göğüslemiş , kendi ayakların üzerinde durmak ve ailesinin yaşam standardını daha yukarı çekmek için tüm zamanını, birikimini yeni kurmuş olduğu bir iş için harcayan insanların en büyük destekleri kendi içlerinde bulunan ve kendilerinin yaratmış olduğu umut dünyasındaki işinde başarılı olmak ve çok kazanarak hedeflerini sırası ile gerçekleştirme umudu ve düşüncesi değimlidir. Öyle ise umutlarımız ve umut dünyamızı her zaman canlı tutmalı ve umutlarımız yitirmemeliyiz.

Martin Luther'in " Dünyada yapılmış her şey, umut sayesinde yapılmıştır " ünlü ve güzel sözünde olduğu gibi umut ve umut etmek insanoğlunun hedeflerine yaşam gayelerine ulaşmak için bir yol bir köprü yada bir merdiven olmuştur. İnsanoğlunun umutlarını her zaman yeşertip canlı tuttuğu sürece dünya üzerinde olabilecek tüm gayelerine ulaşmasında hiç bir engel olmayacaktır.

Umut dünyalarımızın her zaman dolu olması ve umutlarınızın gerçekleşeceği günlerin yakın olması dileğiyle, sizlere sağlıklı ve umutlu olmanız dileğiyle hoşça kalın diyorum.

Şevket Gölük - Yazar

Not:  Makale sahibinden izinsiz ve adres-yazar ismi belirtilmeden hiç bir yerde yayınlanamaz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN ÜLKEMİZDEKİ ÖNEMİ

PROJE YÖNETİMİ

BALIK TUTMAYI ÖĞRENMEK