MARAŞ BÖLGESİ KUZEY KIBRIS TÜRKLERİNİNDİR

Maraş Kuzey Kıbrıs Türklerinindir

Uluslararası adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti biz Türkiye halkı için yavru vatan olarak bilinen Türk topraklarıdır Kıbrıs.

Kıbrıs toprakları ve Kıbrıs’ın konumu Türkiye için çok büyük önem arz etmektedir. Akdeniz bölgesine hâkim bir noktada olması ve son yıllarda sürekli gündemden düşmeyen değerli enerji kaynaklarının yanında olması sebebiyle önemi sürekli artmaktadır.

Kıbrıs’ta yaşayan Türklere karşı yapılan saldırı ve kışkırtmalar sonucu Türkiye Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan 1974 yılındaki harekâtın üzerinden 46 yıl geçmiş olmasına rağmen, Kıbrıs adasında taraflar arasında kalıcı bir çözüm bulunamadı. Rumlar Türk bölgeleri yasadışı sayarken, Türkler tanınmamanın getirdiği birçok sorunla mücadele etmek zorunda kaldı.

Günümüz de Kıbrıs üzerine yapılan siyasi değerlendirmelerde çözümsüzlüğün en belirgin olarak görüldüğü yer ise kapalı Maraş bölgesidir. 1974’teki savaş öncesinde büyük çoğunluğu Rum olmakla birlikte Yahudi ve Ermeni yerleşimcilerin de bulunduğu bölgede, 46 yıldır hayat yok.

Türk ordusu meydana gelen olaylar neticesinde 1974’ün Ağustos ayında bölgeye girdiğinde halkın tümü birkaç saat içinde tüm eşyasını, caddedeki arabalarını, hatta mutfaklarında yemek dolu tabaklarını bile o şekilde bırakıp kaçtı. Bölge o günden beri, terk edildiği haliyle duruyor. 

Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin ve Avrupa'nın milyoner iş adamlarına, dünyaca ünlü isimlere ev sahipliği yaparken bir anda karanlığa bürünüp tam anlamıyla "Hayalet Şehir" olmaya terk edildi.

Savaşın ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bölgeyi kendi sınırları içinde saydı. Birleşmiş Milletler ise eski yasal sahipleri dışında kimsenin Maraş’a yerleşemeyeceği yönünde bir karar aldı ve bölgeyi kendi kontrolü altında tutacağını açıkladı. Türk askeri yine de çekilmeyince kimse geri dönemedi ve bölge dikenli tellerle çevrildi. O günden beri bölgeye Türk ve BM (Birleşmiş Milletler) askeri dışında kimse giremiyor. İçeride kullanımda olan sadece BM’ye ait bir bina ve Türk askerine ait bir orduevi bulunuyor.

Adada bulunan iki ayrı ülke olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yetkilileri ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yetkilikleri arasında yıllarca süren birçok müzakere süreci yaşandı. Müzakere masası her kurulduğunda Maraş bölgesi her iki ülke arasında pazarlık konusu oldu.

1940-1950’li yıllarda turizm merkezi olarak canlanan Maraş’ta dünyaca ünlü aktör ve sanatçıların da evleri vardı. Akdeniz bölgesinde dönemin en lüks tatil yörelerinden biriydi. 45 Otel ve 50’den fazla apart otel işletiliyordu. Yaklaşık 3000 iş yeri ve eğlence merkezi vardı. 4400 ev, 143 resmi daire, 25 müze, 24 sinema ve tiyatro, 21 banka ve 2 spor tesisi bulunuyordu. Kıbrıs Adasının turizm sektöründen elde ettiği gelirin yüzde 53’ü Maraş'tan geliyordu.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar'ı Türkiye’de çalışma ziyaretinde bulunduğu 6 Ekim 2020 tarihinde bir zamanlar dünya starları ve zenginlerinin uğrak noktalarından olan Kapalı Maraş'ın kıyıları, yıllar sonra ilk kez 8 Ekim Perşembe günü vatandaşlara açılacaktır basın açıklamasını yaptı.

Bu açıklama sonrası Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler yetkililerinden ada’da gerginlik yaratacağını ve bu sorunun masada konuşularak halledilmesi gerekliliği gibi açıklamalar yapıldı.

Kıbrıs ülke yönetimin almış olduğu bu karar Türkiye’deki tüm siyasi partilerce ve kamuoyunca destek gördü. Fakat Maraş’ın sahil kıyısının halka açılacağı kararının ada’da 11 Ekim 2020 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimine 3 gün kala açıklandığına anlam verilemedi. Bunun nedeni de bu kararın seçim arifesinde verilmesi ile hem siyasi bir şov olarak değerlendirilmesi hem de yapılacak olan seçimin gölgesinde kalmasıdır.

Türkiye olarak Kıbrıs ‘a her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu tüm dünyaya duyurmuş olmamız 1974 Kıbrıs Barış Harekâtından beri ülke olarak takındığımız siyasi tavrın bir devamı olarak takdire şayan bir siyaset olmuştur. Şu konu tüm dünya ülkelerince bilinmeli ki Maraş Kuzey Kıbrıs Türklerinindir ve üzerinde her türlü kararı Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs yönetimi karar verecektir.

Siyasi yetkililerce yapılan açıklamalar ışığında, kısıtlıda olsa halkın kullanımına açılan Maraş bölgesinin daha önceleri yıllarca olduğu gibi gözde bir turizm bölgesine tekrar dönüşmesini ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisine gözle görülür bir ekonomik kalkınma sağlayacağını düşünüyorum.

Şevket GÖLÜK - Yazar

 

Not:  Makale sahibinden izinsiz ve adres-yazar ismi belirtilmeden hiç bir yerde yayınlanamaz

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN ÜLKEMİZDEKİ ÖNEMİ

PROJE YÖNETİMİ

BALIK TUTMAYI ÖĞRENMEK